Πρόσεχε τι σκέφτεσαι - Your Strength

Πρόσεχε τι σκέφτεσαι

«Κάνω συνέχεια αρνητικές σκέψεις, οδηγώ στο δρόμο και φαντάζομαι ότι θα τρακάρω, κατεβαίνω τις σκάλες και νομίζω ότι θα πέσω, βγαίνει το παιδί μου έξω και ανησυχώ ότι θα εξαφανιστεί. Αισθάνομαι ένταση και δε μπορώ να ηρεμήσω. Κάνω τα πάντα για να αποφύγω τα πράγματα που μου προκαλούν άγχος αλλά έτσι απομονώνομαι και αισθάνομαι απελπισία. Δεν ξέρω από που να πιαστώ»

Μπορεί κάποιος να αισθάνεται έτσι εγκλωβισμένος και μόνος. Πως γίνεται αυτό; Γίνεται όταν έχει δημιουργηθεί ένας δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης. Είναι να περιμένεις να γίνει το χειρότερο. Να σου φωνάζει το αφεντικό και να περιμένεις να σε απολύσει, να τσακώνεσαι με τη σύζυγο και να νομίζεις ότι σε απατά, να μη σου λέει καλημέρα ο γείτονας και να νομίζεις ότι έχει κάτι μαζί σου. Αυτό είναι που λέμε καταστροφικός τρόπος σκέψης. Εξουθενωτικός ε;

Ένας άλλος δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης είναι η θεωρία όλα ή τίποτα δηλαδή του διπολικού. « Αν δε τα καταφέρω στη δουλειά , είμαι μια αποτυχία», «Αν δε μ αγαπάει ο Στέλιος, δεν θα αξίζω». Η τελειοθηρία και το κυνήγι της επιτυχίας μας προκαλούν συχνά απογοητεύσεις και ασκούν έντονη ψυχική πίεση.

Το άλλο που συμβαίνει είναι να υπερτιμούμε καταστάσεις δηλαδή να κάνουμε μεγιστοποίηση. Σκεφθείτε μια μάνα που το παιδί της έχει ελαφρύ κρύωμα και τρέμει ότι μπορεί να είναι πνευμονία.

Η υπεργενίκευση και η εξαγωγή αυθαίρετων συμπερασμάτων ολοκληρώνουν το παζλ. «Ποτέ δεν ήμουν καλός στις παρουσιάσεις, το αφεντικό θα εκνευριστεί μαζί μου (αυθαίρετο συμπέρασμα). Σας θυμίζει κάτι;

Πολλές φορές γίνονται πολύ ωραία πράγματα στη ζωή μας και δεν τους δίνουμε καμία σημασία, εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά. Για παράδειγμα να αγνοεί κανείς τους αρκετούς καλούς φίλους που έχει και να τον καταρρακώνει η προδοσία ενός άσπονδου φίλου ή μια 18χρονη που όλοι της λένε τι όμορφη που είναι εκείνη ασχολείται με ένα σπυράκι που έβγαλε.

Πολλοί δε καταφέρνουν να δουν τα δυνατά τους σημεία και γι αυτό έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ώστε να διαχειριστούν αρνητικές περιστάσεις που συμβαίνουν σε όλους.

Είναι μια παροιμία που λέει « εκεί που κοιτάς θα πας» Δηλαδή αν εσύ ψάχνεις την αφορμή για να αυτομαστιγωθείς… θα τη βρεις. Το που εστιάζουμε την προσοχή μας έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διάθεσή μας.

Εσύ τι ψάχνεις;

Share

Εγγραφή στο newsletter    Μπορείτε να κάνετε απο-εγγραφή οπιαδοίποτε στιγμή