Πώς η Συμβουλευτική βοηθά τους εργαζόμενους και τους εργοδότες - Your Strength

Πώς η Συμβουλευτική βοηθά τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

Η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας είναι μια παρέμβαση στήριξης των εργαζομένων που συνήθως είναι βραχυπρόθεσμη στη φύση της και παρέχει έναν ανεξάρτητο, εξειδικευμένο πόρο για τα άτομα που εργάζονται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα. Η πρόσβαση όλων των εργαζομένων σε μια δωρεάν, εμπιστευτική υπηρεσία παροχής Συμβουλευτικής στο χώρο εργασίας μπορεί δυνητικά να θεωρηθεί ως μέρος της υποχρέωσης του εργοδότη για την φροντίδα των εργαζόμενων.

Ευθύνες και δεξιότητες

Η Συμβουλευτική διαδικασία αφορά την παροχή μιας δυνατής ομάδας στήριξης για τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους ένα ασφαλές μέρος για να συζητήσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, επιτρέποντας στους συμβούλους να τους βοηθήσουν να βρουν τις δικές τους λύσεις σε προβλήματα ή να αναπτύξουν καλύτερους τρόπους διαχείρισης των ζητημάτων. Δεν έχει να κάνει με την παροχή συμβουλής, αλλά με την παροχή ενός μη επικριτικού, ενσυναισθητικού και προσβάσιμου μέσου που θα επιτρέψει σε έναν εργαζόμενο να βρει έναν τρόπο να προχωρήσει.

Οι Σύμβουλοι εργασίας έχουν εξειδικευμένη γνώση και ικανότητες, καθώς έχουν ουσιαστικά δύο πελάτες – τον εργαζόμενο μπροστά τους και τον οργανισμό, ως περιφερειακό πελάτη. Οι Σύμβουλοι του χώρου εργασίας έχουν επίγνωση του πλαισίου στο οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι και έχουν καίρια κατανόηση του περιβάλλοντος στο οποίο θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι.

Καθώς η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας είναι βραχυπρόθεσμη (έως και 8 συνεδρίες της μίας ώρας), οι Σύμβουλοι είναι συνήθως “ενσωματωμένοι”, που σημαίνει ότι έχουν εκπαιδευτεί σε μια βασική θεραπευτική προσέγγιση και επιπλέον έχουν αναπτύξει άλλους σχετικούς κλάδους.

Οι Σύμβουλοι μπορεί να ειδικεύονται στην προσωποκεντρική προσέγγιση ή να έχουν δεξιότητες στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μεταβατική ανάλυση, θεραπεία κύησης, θεραπεία με εστίαση στη λύση, ή διάφορες άλλες επιστήμες. Η επιλογή της προσέγγισης που χρησιμοποιείται από τον σύμβουλο συνήθως έχει λιγότερο σημασία από την ποιότητα της σχέσης συμβούλου-πελάτη, που με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια συνδράμει στη μεγιστοποίηση της επιτυχίας.

Εργοδότες και πελάτες

Οι Σύμβουλοι εργασίας προσφέρουν υποστήριξη σε άτομα που εργάζονται σε οργανισμούς από διαφόρους κλάδους, τοποθεσίες και μεγέθη. Ενώ η παροχή συμβουλευτικής είναι διαθέσιμη και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας , οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής, η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης και η ακαμψία των ραντεβού και των χώρων συνάντησης, καθιστούν την παροχή συμβουλών στο χώρο εργασίας ελκυστικότερη επιλογή για πολλούς εργοδότες. Ορισμένοι οργανισμοί προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με την πρόσληψη Συμβούλου εργασίας είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης είτε επί τούτου, σε ad hoc βάση, ανάλογα με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού. Άλλες εταιρείες επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα Πρόγραμμα Βοήθειας για τους Εργαζόμενους (ΠΒΕ). Τα ΠΒΕ είναι αυτόνομα πακέτα που περιλαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης, συχνά από μια δεξαμενή ελεγμένων συνεργαζόμενων Συμβούλων.

Διάφοροι παράγοντες, κυρίως το μέγεθος του οργανισμού και τα διαθέσιμα κονδύλια, υπαγορεύουν τον τρόπο παροχής Συμβουλευτικής σε έναν οργανισμό. Πιο σημαντικό από το είδος της υπηρεσίας που χρησιμοποιείται είναι η κατανόηση ότι η Συμβουλευτική πρέπει να είναι εμπιστευτική και προαιρετική, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως προϋπόθεση υπό όρους ή ως μέρος μιας πειθαρχικής διαδικασίας.

Ορισμένες φορές οι οργανισμοί πιστεύουν ότι η παροχή συμβουλευτικής που καταβάλλουν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με την εργασία του εργαζόμενου. Ενώ τα θέματα που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της υπερβολικής εργασίας, του εκφοβισμού και των δύσκολων συναδέλφων, μπορούν φυσικά να επηρεάσουν άμεσα την απόδοση ενός εργαζόμενου, τα προσωπικά ζητήματα μπορεί να έχουν παρόμοιο αρνητικό αντίκτυπο.

Όλοι βιώνουμε θέματα κρίσης ζωής σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας. Εμπειρίες όπως πένθος και απώλεια, δυσκολίες στις σχέσεις και την οικογένεια, κατάχρηση ουσιών (συμπεριλαμβανόμενου και του αλκοόλ) και προβλήματα στο σπίτι που μπορούν να απασχολούν τη σκέψη κάποιου και να του αποσπούν την προσοχή από την εργασία. Σε ορισμένους κλάδους που σχετίζονται με την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο, αυτό μπορεί να αποτελέσει επιπλέον σημαντικό ρίσκο. Η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας βοηθά συχνά τους εργαζόμενους που απουσιάζουν από την εργασία. Υπάρχουν στοιχεία ότι η Συμβουλευτική υποστήριξη μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση ενός υπαλλήλου που απουσίαζε, εξοικονομώντας μακροπρόθεσμα χρήματα για τον οργανισμό. Εν ολίγοις, όλοι όσοι εργάζονται σε έναν οργανισμό είναι πιθανοί πελάτες.

Σύμβουλοι σε συνεργασία

Οι Σύμβουλοι εργασίας στις μέρες μας διατηρούν μακροχρόνια σχέση με τους επαγγελματίες που συνεργάζονται. Συχνά συνεργάζεται στενά με εκπροσώπους του ανθρώπινου δυναμικού, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και ασφάλειας, και όσους εργάζονται στους τομείς της Διαχείρισης και Ανάπτυξης των Ανθρωπίνων Πόρων.


Τυπικά, οι Σύμβουλοι που εργάζονται σε οργανισμούς απασχολούνται υπό την ομπρέλα της Εργασιακής Υγείας (ΕΥ). Πράγματι, πολλές συστάσεις για Συμβουλευτική προέρχονται από επαγγελματίες στην ΕΥ, οι οποίες επιτρέπουν στους εργαζόμενους να λάβουν μια γρήγορη απάντηση για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα θέματά τους.
Εκτός από το ότι ωφελείται ο εργαζόμενος, το προσωπικό της Επαγγελματικής Υγείας που έχει πρόσβαση σε έναν συμβουλευτικό πόρο εκτιμά την ευκαιρία να παραπέμψει τους εργαζόμενους σε μια εξειδικευμένη υπηρεσία, απελευθερώνοντας περισσότερο χρόνο για να αφιερώσουν σε άλλους τομείς.

Εκπαίδευση δεξιοτήτων

Ολοένα και περισσότερο, επαγγελματίες της Εργασιακής Υγείας και του Ανθρώπινου Δυναμικού επιλέγουν να μαθαίνουν συμβουλευτικές δεξιότητες. Αυτό τους βοηθά να συνεργαστούν καλύτερα με τους εργαζόμενους που έχουν προβλήματα, να αναπτύξουν δεξιότητες με εμπάθεια, να επιδείξουν έναν πιο ανοικτό και ειλικρινή τρόπο και να οικοδομήσουν μια στενότερη σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη του προσωπικού.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λήψη εισαγωγικής Συμβουλευτικής εκπαίδευσης δεν εξοπλίζει κάποιον με επαρκή γνώση για να παρέχει σε έναν εργαζόμενο πλήρη Συμβουλευτική. Ένα άτομο με κάποιες συμβουλευτικές δεξιότητες μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει ή να συμβουλεύσει έναν καταθλιπτικό εργαζόμενο, αλλά τι γίνεται αν αυτός ο εργαζόμενος στη συνέχεια αποκαλύψει ένα ιστορικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, εξάρτησης από το αλκοόλ, ή αποκαλύπτει ότι σκέφτεται την αυτοκτονία;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του προσωπικού που έχει δεξιότητες Συμβουλευτικής στον χώρο εργασίας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ταυτοποίηση όταν είναι καιρός να παραπέμψει έναν εργαζόμενο σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο εργασίας, και μπορεί να παράσχει την κρίσιμη “γέφυρα” σε μια τέτοια παραπομπή. Αυτή η συνεχής συνεισφορά συχνά ενθαρρύνει όσους έχουν συμβουλευτικές δεξιότητες να κάνουν το επόμενο βήμα και να εκπαιδευτούν για να γίνουν Σύμβουλοι, παίρνοντας Δίπλωμα σπουδών, καταχωρημένο από τη Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling & Psychotherapy (BACP).


Οι διευθυντές βρίσκουν ότι η εκπαίδευση στις συμβουλευτικές δεξιότητες είναι εξαιρετικά χρήσιμη όσον αφορά το πώς διαχειρίζονται τους ανθρώπους. Οι ανεπαρκής δεξιότητες στη διαχείριση των ανθρώπων συχνά οδηγούν σε δυσλειτουργικές σχέσεις στον χώρο εργασίας. Ενώ όσοι εργάζονται στο Ανθρώπινο Δυναμικό και την Εργασιακή Υγεία συχνά έχουν ήδη τέτοιες ικανότητες οι οποίες τους επιτρέπουν να κατανοήσουν, να συνδεθούν και να συνεργαστούν καλύτερα με τους ανθρώπους. Οι διευθυντές συχνά προσλαμβάνονται στη θέση τους λόγω των λειτουργικών δυνατοτήτων τους στην εργασία, αντί να είναι επειδή είναι καλοί στη διαχείριση των ανθρώπων.

Ποσοστό επιτυχίας

Υπάρχει μια αυξανόμενη βάση αποδεικτικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα της Συμβουλευτικής γενικά, και, ως επάγγελμα, η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας έχει ερευνηθεί ιδιαίτερα.


Μια συστηματική μελέτη το 2010 από τον McLeod των ερευνητικών αποδεικτικών στοιχείων, έδειξε ότι οι συμβουλευτικές παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας έχουν συμβάλει στη μείωση των ποσοστών απουσίας λόγω ασθένειας σε οργανισμούς έως και 50%. Το γεγονός αυτό από μόνο του υποδεικνύει τον οικονομικά αποδοτικό χαρακτήρα της Συμβουλευτικής και τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην παραγωγικότητα ενός οργανισμού. Οι μελέτες που επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένες οργανώσεις ενίσχυαν περαιτέρω αυτό το θετικό οικονομικό μήνυμα.

Μια αξιολόγηση από το Ινστιτούτο Επιστημών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το 1990 διαπίστωσε ότι η παροχή Συμβουλευτικής υπηρεσίας στο Ταχυδρομείο έσωσε £102.000 σε μια περίοδο έξη μίνων.


Μια μελέτη το 2012 του Πανεπιστημίου του Cambridge έδειξε σαφώς ότι η επίδραση της περιορισμένης χρονικής παροχής συμβουλών (κατά μέσο όρο επτά συνεδρίες) για τους αγχωμένους πελάτες είναι θετική. Τα στοιχεία που προέρχονται από μια αρκετά μεγάλη ομάδα θεραπείας υποδήλωναν ότι η ύπαρξη Συμβουλευτικής οδηγεί σε αυξημένη αίσθηση ευημερίας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας συνέβαλε σε “σημαντικές βελτιώσεις στους περισσότερους παράγοντες εργασίας: δυνατότητα ελέγχου, χρήση δεξιοτήτων, ζήτηση θέσεων εργασίας, σαφήνεια, αίσθημα εκτίμησης, διαπροσωπική επαφή, ικανότητες, δευτερογενείς εργασίες, επάρκεια της αμοιβής και της ικανοποίησης στην εργασία». Για να το θέσω αλλιώς, η Συμβουλευτική οδηγεί σε πιο χαρούμενους, πιο θετικούς και ασφαλείς εργαζόμενους.

Νωρίτερα αυτό του έτους, η μελέτη της Ένωσης Επαγγελματιών Βοήθειας των Εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Employee Assistance Professionals Association (EAPA)) εξέτασε το αποτέλεσμα περισσότερων από 28.000 συμβουλευτικών παρεμβάσεων του EAP. Τα ευρήματα δείχνουν την επιτυχία των EAP όταν πρόκειται για την εμπλοκή με τους πελάτες και το ταίριασμα των προβλημάτων των πελατών με τους σχετικούς και κατάλληλους συμβούλους, καθώς και την παροχή γρήγορων παρεμβάσεων που ελαχιστοποιούν τον χρόνο που απαιτείται να περιμένουν οι εργαζόμενοι για επαγγελματική Υποστήριξη.


Ένα βασικό εύρημα από την παραπάνω μελέτη είναι ότι το 70% των πελατών του EAP αποδεδειγμένα ανακτούν ή βελτιώνονται μετά την Συμβουλευτική παρέμβασή τους. Από την άποψη της υπηρεσίας, οι EAP έδειξαν ότι προσφέρουν μικρότερους χρόνους αναμονής για θεραπεία από τις υπηρεσίες που διατίθενται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και οι πελάτες ήταν πολύ πιθανότερο ολοκληρώσουν τη θεραπευτική τους αγωγή.

Πολιτικοί και ρυθμιστικοί παράγοντες

Η κυβέρνηση διεξήγαγε αρκετές διαβουλεύσεις σχετικά με το ζήτημα της απουσίας στην εργασία και προέβη σε σαφείς συστάσεις για την παροχή Συμβουλευτικής από τους οργανισμούς στους εργαζόμενους τους, αν και αυτό δεν έχει ακόμη γίνει νομική απαίτηση. Ωστόσο, η νομοθεσία για την απασχόληση απαιτεί από τους οργανισμούς να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και υποχρέωση περίθαλψης, οπότε έχει οικονομική και κοινή λογική να παρέχουν πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Οι Σύμβουλοι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν ένα δυνατό πτυχίο Συμβουλευτικής ως προαπαιτούμενο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν αποκτήσει την εμπειρία τους δουλεύοντας σε οργανισμούς μπορεί να ποικίλλει. Πολλοί προέρχονται από το χώρο της Εργασιακής Υγείας και του Ανθρώπινου Δυναμικού, μετεκπαιδεύονται και στη συνέχεια μπορούν να αξιοποιήσουν την γνώση τους σχετικά με το πώς λειτουργούν οι οργανισμοί για να προσφέρουν και να παρέχουν Συμβουλευτική.

Οι Σύμβουλοι εργασίας θα πρέπει να είναι μέλη μιας επαγγελματικής Ένωσης, όπως η Βρετανική Ένωση Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας( British Association for Counselling and Psychotherapy (BACP)). Το μητρώο της BACP έχει πιστοποιηθεί από την αρχή επαγγελματικών προτύπων, πράγμα που σημαίνει ότι πληροί υψηλά κριτήρια όσον αφορά τη διοίκηση, τον καθορισμό προτύπων, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη διαχείριση, τις καταγγελίες και την πληροφόρηση. Επιπλέον, τα μέλη της BACP δεσμεύονται από το ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης δεοντολογικό πλαίσιο της Ένωσης για ορθές πρακτικές σε θέματα Συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας και υπόκεινται στη διαδικασία επαγγελματικής συμπεριφοράς.
Πολλά μέλη του BACP είναι επίσης διαπιστευμένα. Αυτά τα μέλη έχουν πρόσθετους τομείς εμπειρογνωμοσύνης, δεξιοτήτων και γνώσεων, πάνω από την αρχική τους κατάρτιση. Για να διατηρήσουν το διαπιστευμένο τους καθεστώς, υποχρεούνται να τηρούν ενημερωμένα προγράμματα κατάρτισης και συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης, και ως εκ τούτου αναγνωρίζονται ευρέως ως το «χρυσό πρότυπο» στο πλαίσιο του επαγγέλματος.

Μελλοντικές εξελίξεις


Η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας θα παραμείνει πάντα ένας σημαντικός πόρος για τους οργανισμούς. Προσφέρει στους εργαζόμενους ένα ασφαλές, εμπιστευτικό μέρος για να μιλήσουν για οτιδήποτε μπορεί να είναι μπερδεμένο, οδυνηρό ή άβολο, και τους επιτρέπει να μιλήσουν με κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να ακούει προσεκτικά και τους βοηθά να βελτιώσουν την κατάσταση. Είναι μια ανεκτίμητη πηγή για τους διευθυντές, οι οποίοι μπορούν να παραπέμψουν τους εργαζόμενους σε Συμβουλευτική όταν αισθάνονται ανίκανοι να βοηθήσουν με ένα πιο σύνθετο ή προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος.

Η Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα σε πλαίσιο ‘πρόσωπο με πρόσωπο’, όπου ο εργαζόμενος συναντά και αντιμετωπίζεται στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του συμβούλου. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους, η επιλογή της τηλεφωνική επικοινωνίας μπορεί να προσφέρει μια πιο άμεση λύση, καθώς και τη διαφύλαξη της ανωνυμίας τους. Ορισμένοι Σύμβουλοι έχουν ενστερνιστεί τις νέες τεχνολογίες και προσφέρουν email, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων και συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, ή εκείνους που ταξιδεύουν συχνά ως μέρος της εργασίας τους.
Τα EAP που παρέχονται από μεγάλους οργανισμούς υγείας ή παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έχουν πρόσφατα κυριαρχήσει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αλλά έχει επίσης σημειωθεί σημαντική αύξηση στις τοπικές υπηρεσίες Συμβουλευτικής για το Εθνικό Υγειονομικό Σύστημα (NHS trust)  που παρέχει τις υπηρεσίες του σε άλλους οργανισμούς (ιδίως στον δημόσιο τομέα) στην κοινότητα τους. Μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει συνεχής ζήτηση για ad hoc συμβούλους, στους οποίους μπορεί να παραπεμφθεί ένας εργαζόμενος όποτε προκύψει η ανάγκη.

Η νέα υπηρεσία για την προσαρμογή στην εργασία( Fit for Work Service) , η οποία θα ξεκινήσει από την κυβέρνηση αργότερα αυτό το έτος, έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στους οργανισμούς να αξιοποιήσουν καλύτερα τους παρόχους Συμβουλευτικής, όπου επιλέγονται από την υπηρεσία.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία  (Cognitive behavioral therapy  (CBT)) είναι ένα δημοφιλές θεραπευτικό εργαλείο, και υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλές άλλες προσεγγίσεις μπορεί να έχουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα.
Το μέλλον της Συμβουλευτικής θα επηρεαστεί από τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση, ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να ενστερνιστούν και να αξιοποιήσουν πλήρως μια υπηρεσία που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των εργαζομένων τους. Αλλά ακόμη και χωρίς φορολογικά κίνητρα, οι οργανισμοί βλέπουν ότι η παροχή Συμβουλευτικής υποστήριξης έχει οικονομικό όφελος, και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν την θετική απόδοση των επενδύσεων στην παροχή Συμβουλευτικής.

Αναφορές


ΤΟ BACP (2014). Τι είναι η Συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία;
Επιχειρήσεις στην Κοινότητα (2014). Αφοσίωση και ευεξία: η δημιουργία υγιέστερων, ευτυχέστερων και πιο παραγωγικών εργαζομένων αποτελεί καίριο ζήτημα για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις

Τμήμα εργασίας και συντάξεων (2013). Καταλληλότητα για εργασία: η απάντηση της κυβέρνησης στην «υγεία στην εργασία – ανεξάρτητη ανασκόπηση της απουσίας ασθενείας»

Μάκιννες β (2012). BACP. Να μετράω; Μέτρηση της αποτελεσματικότητας και των επιπτώσεων στην παροχή συμβουλών στο χώρο εργασίας και στις ρυθμίσεις EAP: τρέχουσα πρακτική, στάσεις και ανάγκες.

Collins J et al (2012). «Συμβουλευτική στον χώρο εργασίας: πώς η Συμβουλευτική στο χρόνο μπορεί να επηρεάσει την αλλαγή της ευημερίας». Έρευνα και ψυχοθεραπεία 12, σ. 84-92.

Firth-πείσω J, Χάρντι G (1992). “Επαγγελματικό στρες, κλινική θεραπεία και αλλαγές στην αντίληψη της εργασίας”. Ημερολόγιο επαγγελματικής και Οργανωτικής Ψυχολογίας. 65, σ. 81-86.

Εκτελεστικός διευθυντής Υγείας και ασφάλειας (2004). “Ποια είναι τα πρότυπα διαχείρισης για το άγχος που σχετίζεται με την εργασία;”
HMRC. Φυλλάδιο EIM21845. “Ιδιαίτερα οφέλη: εξαίρεση για συμβουλευτικές υπηρεσίες πρόνοιας”.

Τζένκινς π (2007). “Συμβουλευτική στο χώρο εργασίας και το καθήκον της φροντίδας”. Συμβουλευτική στην εργασία · 53, σ. 16-19.

Μακλάουντ (2010). “Συμβουλευτική στον χώρο εργασίας: τα γεγονότα. Μια συστηματική μελέτη των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας “. BACP.

Μέλουν-Κλάρκ J, Twigg E, Φάρελ E, ΕΥΓΕΝΙΑ (2012). “Συγκριτική αξιολόγηση των βασικών δεικτών ποιότητας υπηρεσιών στη βρετανική Συμβουλευτική προγραμμάτων βοηθείας εργαζομένων: ένα προφίλ δεδομένων του συστήματος CORE”. Έρευνα και ψυχοθεραπεία 13.

Μακλάουντ (2010). “Συμβουλευτική στον χώρο εργασίας: τα γεγονότα. Μια συστηματική μελέτη των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας “. BACP.

Μέλουν-Κλάρκ J, Twigg E, Φάρελ E, ΕΥΓΕΝΙΑ (2012). “Συγκριτική αξιολόγηση των βασικών δεικτών ποιότητας υπηρεσιών στη βρετανική Συμβουλευτική προγραμμάτων βοηθείας εργαζομένων: ένα προφίλ δεδομένων του συστήματος CORE”. Έρευνα και ψυχοθεραπεία 33 λίτρα

Βασιλικό κολλέγιο Νοσηλευτικής (2006). «Συμβουλευτικές υπηρεσίες για το προσωπικό στις υγειονομικές ρυθμίσεις: οδηγός για εργοδότες και διευθυντές».
Schwenk E (2006). “Η εργαλειοθήκη του συμβούλου εργασίας”. Συμβουλευτική στην εργασία · 51, σ. 20-23.

Share

Εγγραφή στο newsletter    Μπορείτε να κάνετε απο-εγγραφή οπιαδοίποτε στιγμή