Περί αποτυχίας. - Your Strength

Περί αποτυχίας.

Πολλές φορές λέμε θα κάνουμε το ένα ή το άλλο αλλά δε προχωράμε στη δράση. Ονειρευόμαστε ένα ταξίδι, μια άλλη δουλειά, ένα σεμινάριο, ένα χόμπι αλλά δε βρίσκουμε ούτε το χρόνο , ούτε τα χρήματα για να τα κάνουμε. Περνάει ο καιρός τα μισοξεχνούμε, και ακολουθούμε συνέχεια το ίδιο τρυπάκι στα ίδια και τα ίδια. Κάτι μας πνίγει όμως, κάτι μας τσιγκλάει. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορούμε να ανασάνουμε κανονικά και δε βρίσκουμε χαρά σε αυτά που κάνουμε.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους γιατί τότε δεν αισθάνονται άνετα. Θέλει κόπο και αγώνα για να φτάσει κανείς τα όνειρα του. Άσε να το φανταζόμαστε ωραίο και καλό χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις. Έτσι δεν έχεις καμία πιθανότητα να αποτύχεις. Έχουμε ξεχάσει την αξία του μαθήματος, της γνώσης και της υπέρβασης. Η αποτυχία είναι δυνατό ναρκισσιστικό πλήγμα που μας ταπεινώνει και αποδυναμώνει μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολα συναισθήματα.

Και όμως η αποτυχία δίνει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη. Ο Γιάννης απολύθηκε από τη δουλειά του και άνοιξε τη δική του επιχείρηση, τη Μαρία την άφησε ο Χρήστος και γνώρισε το Μιχάλη, ο Τάσος δεν πέτυχε στις Πανελλήνιες και έγινε υπέροχος χορευτής.

Όταν κάτι σας πάει στραβά να αναρωτιέστε τι σημαίνει αυτό για μένα, πως με κάνει να αισθάνομαι, σε ποιο βαθύτερο ερώτημα μου απαντά. Αν νομίζετε ότι η χαρά προέρχεται από την άνεση και την επίτευξη κάθε σκοπού μας τότε έχετε μια δυσλειτουργική πεποίθηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να ζούμε και να είμαστε ανοιχτοί στην εμπειρία. Όταν όλα είναι τέλεια δεν είμαστε απαραίτητα ευτυχισμένοι. Όπως λέει ο Έριχ Φρόμ « αυτό που οφείλουμε να κάνουμε δεν είναι αποκτήσουμε ασφάλεια αλλά να φτάσουμε να ανεχόμαστε την ανασφάλεια».

Share

Εγγραφή στο newsletter    Μπορείτε να κάνετε απο-εγγραφή οπιαδοίποτε στιγμή