Λίγα λόγια για μένα και τις θεωρίες μου.

Η αναζήτησή μου στην επιστήμη της ψυχολογίας ξεκίνησε στο πρώτο μου μεταπτυχιακό Οργανωτικής και Βιομηχανικής Ψυχολογίας πρίν από 16 χρόνια. Πραγματικά ήταν ένα μεταπτυχιακό που με βοήθησε να εντοπίσω, να αναγνωρίσω και να αναλύσω θέματα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.

Αυτό είχε σαν στόχο την ανάπτυξη της αποδοτικότητας , της παραγωγικότητας, της επιτυχούς επιλογής ,της ψυχομέτρησης και της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Κέρδισα πολύτιμα εφόδια που με ενισχύσανε στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως μάνατζερ Ανθρώπινου Δυναμικού και Ανάπτυξης Ταλέντων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Κάτι με έσπρωχνε να διερευνήσω περισσότερο, να χωθώ πιο βαθιά. Δοκίμασα τη Λακανική Ψυχανάλυση σε σεμινάρια στο Δαφνί και στο Δρομοκαιτειο.Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Η Λακανική Ψυχανάλυση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γοητευτική αλλά ήθελα να δω και κάποιες άλλες προσεγγίσεις που με ενδιέφεραν. Κάποιες έδιναν μεγάλη έμφαση στο συναίσθημα, κάποιες άλλες στη σκέψη και η ψυχανάλυση στο ασυνείδητο. Ο άνθρωπος όμως είναι όλα αυτά και ήθελα μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων.

Επέλεξα τη συνθετική προσέγγιση και έτσι ξεκίνησα το δεύτερό μου μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία συνθετικής προσέγγισης του πανεπιστημίου του East London. Το συνθετικό μοντέλο εμπεριέχει αρχές, τεχνικές και ποιότητες της προσωποκεντρικής, της γνωσιακής και της ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Η εμπειρία μου τόσο στα εργαστήριά όσο και στο Συμβουλευτικό Κέντρο του AMC, στο Δρομοκαΐτειο και στο προσωπικό μου γραφείο απέδειξαν ότι είναι πραγματικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική μεθοδολογία.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αποκαλύπτει στον θεραπευτή ένα σύνολο αιτημάτων και χαρακτηριστικών που μια προσέγγιση δε μπορεί να αντιμετωπίσει σε όλες τις εκφάνσεις των ψυχολογικών δυσκολιών. Αυτό που κάνω είναι να βοηθάω τον θεραπευόμενο να αναγνωρίσουμε , να αναλύσουμε και να αποδεχτούμε τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητας, να εστιάσουμε στις λύσεις, να φέρουμε το ασυνείδητο στο συνειδητό, να αντιληφθεί στους δικούς του μηχανισμούς άμυνας και τα κίνητρα της συμπεριφοράς του, να αναγνωρίσει δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, να αποβάλει τοξικές σχέσεις, να βελτιώσει τις προσωπικές του δεξιότητες και να αποκτήσει στέρεη ψυχολογική ανθεκτικότητα.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μιας θεραπείας οποιασδήποτε προσέγγισης είναι η θεραπευτική σχέση, η σχέση δηλαδή μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή. Μια σχέση που θέλουμε και οι δύο να αποτελεί την ασφαλή βάση για τη διερεύνηση του εαυτού και των δυνατοτήτων του. Με αποδοχή, ενσυναίσθηση και αυθεντικότητα και καμία αίσθηση κριτικής ή αποδοκιμασίας, η σχέση αυτή διαμορφώνεται σε ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο. Είναι μια διαφορετική εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει σε μονοπάτια υγείας, χαράς και νοήματος.

Βάσια Σκέντζου,
Σύμβουλο Ανθρώπινου Δυναμικού και Ψυχικής Υγείας, Βa, ΜΑ, ΜSc

Εγγραφή στο newsletter    Μπορείτε να κάνετε απο-εγγραφή οπιαδοίποτε στιγμή