Ιδεοψυχαναγκαστική Συμπεριφορά - Your Strength

Ιδεοψυχαναγκαστική Συμπεριφορά

Η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά περιλαμβάνει παρεμβατικές, δυσάρεστες σκέψεις και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Πολλοί από εμάς κάνουμε ανεπιθύμητες, παράξενες, επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις ή εικόνες οι οποίες, συνήθως, δεν αφορούν θέματα της καθημερινότητας. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο να εκδηλώνουμε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές κατά καιρούς. Ωστόσο, όταν κάποιος πάσχει από μία ιδεοψυχαναγκαστική ή συνδεόμενη συμπεριφορά, αυτές οι ανεπιθύμητες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ανάγονται σε μία κατάσταση τόσο έντονη που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή αυτών των ατόμων.

Η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά, αποτελείται από δύο διαφορετικά μέρη: τις εμμονές ή ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς ή τελετουργικά. Οι εμμονές είναι ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή παρορμήσεις που είναι ενοχλητικές. Μπορεί να φαίνονται πολύ περίεργές ή να έχουν σχέση με πράγματα που, συνήθως, δεν θα σκεφτόταν το άτομο που πάσχει. Επιπλέον, οι σκέψεις αυτές ξεφεύγουν από τον έλεγχο του ατόμου και προκαλούν άγχος και αρνητικά συναισθήματα. Παραδείγματα κοινών εμμονών περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την καθαριότητα, την πιθανότητα ασθένειας, την πιθανότητα ενός αρνητικού συμβάντος. Από την άλλη, οι καταναγκασμοί είναι πράγματα που κάνει κάποιος για να μειώσει τα συναισθήματα της δυσφορίας ή να αποτρέψει να συμβεί κάτι κακό. Ουσιαστικά, πρόκειται για επαναλαμβανόμενες πράξεις που όταν πραγματοποιούνται μετά την ιδεοληψία, μειώνουν το άγχος/δυσφορία που συνδέεται με την ιδεοληψία. Όμως, αυτές οι συμπεριφορές ή οι ψυχικές πράξεις λειτουργούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε πρέπει να τις επαναλαμβάνει κανείς συνεχώς, με αποτέλεσμα να δρουν με τρόπο παρεμβατικό στην καθημερινή ζωή των ατόμων.

Όλοι μας μπορεί να εμφανίζουμε τέτοιου είδους μικρές εμμονές στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μας οδηγούν στο να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε. Σκεφτείτε πόσες φορές γυρίσατε πίσω στο σπίτι σας για να ελέγξετε αν κλείσατε τα φώτα, το μάτι της κουζίνας, αν κλειδώσατε, απλά και μόνο για να είστε σίγουροι, ωστόσο, όταν αυτές οι μικρές εμμονές δρουν επεμβατικά στην ομαλή ροή της καθημερινότητάς σας και αρχίσουν να σας δημιουργούν προβλήματα, τότε είναι ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να καταφέρετε να τις περιορίσετε.

 

Share

Εγγραφή στο newsletter    Μπορείτε να κάνετε απο-εγγραφή οπιαδοίποτε στιγμή